Wat is padel?

Hieronder kun je van alles lezen over het ontstaan en de historie van Padel, de spelregels, het materiaal…

Historie

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De bedenker van de padelsport, Enrique Corcuera, was een rijke Mexicaanse zakenman. Hij had thuis niet genoeg plek om een tennisterrein te laten plaatsen, daarom bedacht hij een vergelijkbare sport. Hij bakende een terrein van 10 bij 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren met een net als scheiding van de beide baanhelften. Aangezien het veld kleiner was, bedacht hij met kleinere houten rackets te spelen.

Aanvankelijk werd padel alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via Alfonso De Hohenlohe, een Spaanse vriend van Corcuera, belandde padel ook in Spanje, waar in Marbella in 1974 de eerste Europese padelclub werd opgericht. Een andere vriend van Hohenlohe, bracht Padel vervolgens naar Argentinië, waar padel uit groeide tot een nationale sport met meer dan 10.000 banen en 2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de mijlpaal van 1 miljoen reeds bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de tweede populairste sport na voetbal met 5 miljoen beoefenaars. Het is een van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 10 miljoen beoefenaars (december 2014).

 

De snelst groeiende nieuwe sport in Nederland

Padel groeit en zal dat de komende jaren blijven doen, zo zien we dat het aantal locaties/verenigingen blijft stijgen. Op dit moment zijn er landelijk meer dan 200 locaties (473 banen) en in Noord Oost Nederland zitten we nu op zo’n 40 locaties (> 10 verenigingen). De landelijke prognose voor de komende 5 jaar is dat het verslavende spelletje op meer dan 400 locaties (1100 banen) gespeeld kan worden

Wat is padel

Padel is een racketsport en heeft veel weg van tennis en squash. De sport is spectaculair, snel en dynamisch door het gebruik van de wanden. Het strategische karakter van de sport maakt het al snel verslavend omdat je onverwachte rally’s hebt. Het unieke aan padel is dat je gemakkelijk en snel leuke rally’s kunt hebben met je vrienden, ongeacht het verschil in racketervaring.

Het veld

Het speelveld van een padelbaan is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner (20 bij 10 meter) en heeft een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Padel wordt over het algemeen in dubbelspel gespeeld en kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.

Materiaal

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord zodat je minder last hebt van de luchtweerstand. Het racket is maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. Je hebt verschil in lichte en zware rackets. Met een licht racket beweeg je makkelijker waardoor je een snellere reactietijd hebt en is dus ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben echter meer power en zijn dus meer geschikt voor gevorderden.

De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.

Spelregels

De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert vaak verrassende rally’s op.